25/3/09

SOM COM SALUDEM?

A través de les salutacions dels correus electrònics podem saber coses de qui els escriu. N'hi ha de diversos tipus i, juntament amb les seves traduccions al llenguatge oral, jo les dividiria en tres registres.

Hi ha els Apreciat/apreciada, Estimat o Benvolgut, que tanquen amb unes Salutacions cordials, que jo lligaria amb els que parlant saluden amb un Passi-ho bé, un A Déu siau, un A reveure i un Déu vos guard.

Hi ha els més informals del tipus Bones, Ei o Salut! que lligaria amb els Apa siau, Ep nano! o Què passa?!

I finalment hi ha els més extesos Bon dia/Bona tarda, Hola/ Adéu, que lligaria amb aquests mateixos i hi afegiria els Que vagi bé, Com va tot, Cuida't, Ens veiem, Fins ara...

Depenent de a qui ens estem adreçant i per quin motiu ho fem podem arribar a fer servir tots aquests registres. De fet és inevitable utilitzar-los tots (o gairebé) però hem de saber adequar cadascun d'ells a totes les situacions i als nostres interessos. Segons allò que volem comunicar i el tipus de resposta que esperem del nostre interlocutor haurem de triar un o altre registre. Dic això perquè jo he rebut e-mails de persones totes desconegudes, d'edats i condicions similars (la majoria estudiants) i tots pel mateix concepte (demanant informació) i cadascuna ha fet servir diferents registres. Cadascuna ha rebut un tipus diferent de resposta per part meva. És inevitable.

2 comentaris:

Salva Piqueras ha dit...

T'has deixat: "Eiiiii!!"

I: "A10!"

Anònim ha dit...

Va bé saber que la resposta d'un mail va molt lligat amb el tipus de salutació del mail precedent. Canviaré el meu estil comunicatiu ja que últimament he rebut unes respostes molt taxatives.

Trobar el mot inicial adequat també depèn molt de l'estat d'ànim de l'emisor, i del receptor també. Potser coixejava d'això jo.

Com que la cloenda no és tant important:
APA SIAU!!